VOKE Vasutasok Széchenyi István Művelődési Háza - Budapest

VOKE Vasutasok Széchenyi István Művelődési Háza - BudapestCím: 1045 Budapest, Elem u. 5-7.
Vezető: Molnárné Zólyomi Julianna intézményvezető
Telefonszám: 06-1/369-2881
Fax: nincs
Vasúti telefonszám: nincs
E-mail: info@vokeszim.hu
Weboldal: nincs
Facebook: www.facebook.com/voke.szim

 

A MÁV Istvántelki Főműhely kulturális egyesülete, a Testvériség Dal-, Zene-, és Önképző Egylete, a MÁV Nyugati Főműhelyben alakult meg 1883-ban. A Kaszinó mellett könyvtár és mozgófilm klub is működött.

A világháború első hónapjaiban a Kaszinó helyiségeit hadikórházzá alakítják át. Az Egyletben folyó munka megszakad a csoportok 1921-ben kezdték újra a próbákat.

1930-ban a házban működő Dalárda vigadói fellépését a magyar rádió is közvetített. A dalkar ebben az időben olyan magas színvonalat képviselt, hogy gyakori fellépői voltak az Operaháznak.

1942 év elejétől ismét beleszólt a történelem az egylet életébe.

A Testvériség Dal-, Zene- és Önképző Egyesület csoportjai 1945 nyarán alakulnak újra

1948-ban a Testvériség Dal-, Zene- és Önképző Egyesület a Vasutas Szakszervezet irányítása alá kerül. Az új irányítás mellé, új nevet is kap a Kaszinó, 1948-tól a Landler Jenő Művelődési Ház nevet veszi fel.

A néptánc csoport 1949-ben alakult, 1951-től indult a gyermek balett iskola az üzemben dolgozók gyermekeinek, mely 1960-ig működött. Az 1960-as évek végén az üzem vezetősége szorgalmazta egy új irodaház felépítését, amely 1970-ben indul. Az átépítés alatt a Kaszinó nagytermében, majd az irodaház felépítését követően, a földszinti helyiségeiben helyezték el a művelődési ház irodáit, klub-, és oktató termeit.

A régi csoportok mellett már újak is alakulnak. Kézműves és művészeti körök (fafaragók köre, filmszakkör, fotóklub), réteg klubok (szocialista brigádklub, ifjúsági-, és nyugdíjas klub), valamint a szűkebb környezet megismerésére irányuló honismereti kör kezdi meg ekkor munkáját.

1977-től lehetőség van klub kereteken belül az eszperantó nyelv elsajátítására is. Megalakul a Biliárd klub, mely később saját vezetőséggel rendelkezik.

1980. végén felépült a színházterem. Az összevont központi ünnepséget (az üzem 75 éves jubileuma, a Vasutas nap, November 7-ei megemlékezés) már itt tartják a művelődési ház művészeti csoportjainak közreműködésével. A hivatalos átadásra 1981. április 29-én került sor. Sok új kezdeményezés közül kiemelkedő a tanfolyami képzések, az általános iskola befejezésére irányuló oktatás, a szervezett gimnáziumi vizsgára felkészítő tanfolyamok, vagy szakmunkás bizonyítvány megszerzése. A Munkásakadémia is nagy jelentőséggel bírt.

A nyolcvanas évek végén végbemenő társadalmi és politikai átalakulás a művelődési ház életére is hatással van, újabb klubok indulnak, melyek a kor igényeinek próbál megfelelni: a számítástechnikai-, a műszaki értelmiségiek-, az újítók-, valamint a bizalmiak klubja. A Járműjavító dolgozói számára továbbképző tanfolyamok indulnak a művelődési házszervezésében. (technikus minősítő, számítástechnika).

1991-ben a Landler Jenő Művelődési Ház nevet változtat és Vasutasok Széchenyi István Művelődési Háza lesz. 1992-től a főműhely átszervezés/átcsoportosítás következtében megszűnik. Ezt követően a művelődési ház működésében nagyobb hangsúly kap a kerület lakosainak igénye is, valamint kénytelen vállalkozni és szolgáltatásait bővíteni. 1992-93-as tanévtől átszervezésre kerül a gimnáziumi oktatás.

A biliárd klub kinövi kereteit és megalakul a Biliárd Szalon. A „ Billiárd Art Stúdió” és a művelődési ház között megállapodás születik az együttműködésről, 1994-ben intézményünk színháztermében kerül megrendezésre a Snooker Európa Bajnokság, 1994-től művelődési házunk életében ismét jelentős hangsúlyt kap az oktatás. 1997-ben először kerül megrendezésre az Országos Vasutas Szakmunkás-, és Szakközépiskolai Tanulók Találkozója 150 fő részvételével. 1997 őszétől a Vasutas Önkéntes Támogatási Alap /ÖTA/ és a Széchenyi közösen rendezte meg az ingyenes Egészség Napot az intézmény földszinti helyiségeiben. 1996-tól művelődési házunkban tartja összejöveteleit a Vasutas Természetjárók Istvántelki csoportja. 1999-ben a művelődési házban kialakításra került egy kondi terem. 2001-ben a könyvtárban kialakításra kerül egy új olvasóterem.

2004-ben, a Széchenyi által bérelt háromszintes épületrész első emeletét a vasút vezetősége visszavette és ott irodákat alakított ki. Ezt követte 2006-ban a felsőszint visszavétele. A helyhiány miatt az egyik nagy veszteség a könyvtár bezárása 2007-ben.

Ma a művelődési Házban régi és újabb csoportok is működnek:

  • Fafaragók kézműves csoportja – vezető: Sárai Nándor
  • Gyűjtők klubja – vezető: Gugán Zoltán
  • A FISAIC magyarországi rádióamatőr klub - FIRAC Magyar Tagozat – vezető: Kókay Péter
  • A FISAIC magyarországi eszperantó klub ­- IFEF Magyar Tagozat – vezető: Gulyás István
  • ISTVÁNTELKI MEGÁLLÓ zenekar (fiatal zenészek klubja) – vezető: Siptár Dániel
  • SENIORITER tánccsoport – vezető: Pályi Gábor
  • Istvántelki Nyugdíjasok klubja – vezető: Kain Lajos
  • „MAMINBABA” újpesti csoportja – vezető: Kovácsné Magyar Boróka

Ma már hagyományt teremtettük a minden évben megrendezésre kerülő Vasutas Alkotóművészek Találkozójából.

Szeretettel Várunk Minden Érdeklődőt programjainkon, rendezvényeinken!