VOKE Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskola - Budapest

VOKE Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskola - Budapest VOKE Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskola - Budapest VOKE Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskola - Budapest VOKE Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskola - Budapest

Cím: 1068 Budapest Városligeti fasor 46-48.
Vezető: Fehérné Kovács Zsuzsanna igazgató
Telefonszám: 06-1/342-4128
Vasúti telefonszám: nincs
E-mail: titkarsag@zeneiskola.t-online.hu
Weboldal: www.vasutaszeneiskola.hu
Facebook: www.facebook.com/Vasutas-Zeneiskola-Pesti-Broadway-Musical-Stúdió-1564200303877284

 

A Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskola 1948-ban alakult meg elsősorban a vasutas dolgozók és családtagjaik zenei és képzőművészeti ismereteinek bővítése céljából. Az 1960-as évektől kezdve fokozatosan alakult át a szórakoztató zenei és énekes képzés irányába. Mára a különböző hangszeres (zongora, szintetizátor, gitár, basszus   gitár,   dob,  szaxofon,   klarinét)  tanszakokon túl a legismertebb a musical oktatás.
Intézményünk szorosan kötődik a MÁV ZRt.-hez és vállalatcsoportjaihoz, ezért célunk és hitvallásunk a vasutas fiatalok, dolgozók illetve családtagjaik zeneoktatása, zenei és művészeti értékek bemutatása, ízlésviláguk, látókörük szélesítése. Ezért tág körű programokat kínálunk szabadidejük hasznos eltöltéséhez: színházi előadásokat, művészeti rendezvényeket, musical és operett délutánokat, táncos esteket, bálokat szervezünk a MÁV Zrt., és különböző vállalatcsoportjai, a Rail Cargo Hungaria Zrt., a VOKE, valamint a reprezentatív vasutas szakszervezetek dolgozóinak és hozzátartozóinak, illetve az általuk szervezett események állandó résztvevői vagyunk.

Pesti Broadway Musical Stúdió
Az országban ugyan több musical stúdió és színészképző tanoda működik, de a Pesti Broadway Musical Stúdiónkban folyó képzés mégis egyedülálló. A Musical Stúdiót 1990-ben hoztuk létre Toldy Mária vezetésével, melyet 2001-től Pesti Broadway Musical Stúdió néven a Budapesti Operettszínházzal közösen működtetünk. Az együttműködéssel fiataljaink lehetőséget kapnak a színház operett-musical darabjaiban való szereplésre. Tanulóink a Stúdió keretén belül ének, hangképzés, korrepetíció, színészmesterség, tánc-mozgás, szolfézs-zeneelmélet, beszédtechnika, és színháztörténeti oktatásban részesülnek.

Az itt folyó munka biztosítéka a kiemelkedő szakmai tudással rendelkező tanári kar, élén Toldy Máriával a Stúdió vezető tanárával.

A Stúdióba kétfordulós felvételivel lehet bekerülni, ahová többnyire tízszeres a túljelentkezés.
A képzés három éves 2+1 rendszerben. Második év végén a sikeres modulzáró vizsgák után gyakorlatos színész, majd a harmadik év elvégzése után sikeres komplex elméleti és gyakorlati vizsgát követően színész II. végzettséget szerezhetnek hallgatóink.
Nem célunk a tömegképzés, valóban csak a legtehetségesebb növendékeket vesszük fel, akiknek reális esélyük van a pályán maradni. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy lassan már nincs olyan zenés színház az országban, ahol ne szerepelnének az iskolában végzett növendékeink. Néhány nevet a teljesség igénye nélkül megemlítve: Détár Enikő, Polyák Lilla, Szinetár Dóra, Koós Réka, Auth Csilla, Vágó Zsuzsi, Vágó Bernadett, Kozma Orsolya, Bíró Eszter, Lajtai Katalin, Rékasi Károly, Csonka András, Bereczki Zoltán, Nagy Sándor, Szabó Dávid, Kamarás Iván, Feke Pál, Kállóy-Molnár Péter.

A Musical Stúdió 1996-ban Magyarországon elsőként mutatta be a Fame (Hírnév) c. amerikai musicalt a Thália Színházban, majd játszotta nagy sikerrel több vidéki városban is.

2000-ben a budapesti Vidám Színpadon a Godspell c. musicalt játszottuk 1 éven át teltházas előadásokkal, utána pedig vidéki helyszíneken.

2001-ben és 2004-ben az iskola növendékei nagy visszhangot kiváltó sikerrel szerepeltek 5 hetes turné keretén belül az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában Szörényi Levente-Bródy János: István, a király c. rockoperájával.
Jelentős siker volt a Budapesti Operettszínházban 2006-ban Fejes Endre-Presser Gábor: Jó estét nyár, jó estét szerelem című színdarabjának, valamint 2008-ban Horváth István-Ákos: Majom a ketrecben c. musicaljének bemutatása.

2012-től az Operettszínház Raktárszínházában folyamatosan repertoáron tartják Németh Attila-Kállai István-Kerényi Gábor: Erdei kalamajka c. darabját, stúdiónkban végzett növendékeink szereplésével.

2015 szeptemberében a Vasutas Zeneiskola Musical Stúdiójának 25 éves jubileumát egy nagyszabású gálaműsorral ünnepelte a Budapesti Operettszínház nagyszínpadán, melyet a szakma, a politikai élet prominens személyiségei, iskolánk mára sztárrá lett növendékei mellett volt és jelenlegi tanáraink tisztelték meg jelenlétükkel, akik pedig nem tudtak személyesen jelen lenni (Szirtes Tamás, Gálvölgyi János, Polyák Lilla, Kulka János, Csonka András) videó üzenetben méltatták az intézmény kiemelkedő szakmai munkáját.
A gálaműsoron elismerve iskolánk eredményeit többek között beszédet mondott Dávid Ilona a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgató asszonya, Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztály főosztályvezetője, és Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház művészeti vezetője.
Évről évre igen közkedveltek és nagy sikerűek az év végi vizsgáink a Budapesti Operettszínház nagyszínpadán, melyet hagyományosan a MÁV Zrt. és vállalatcsoportjai, a Rail Cargo Hungaria Zrt., a VOKE dolgozói és családtagjai részére ingyenesen mutatunk be, ezzel is megköszönve az iskolánknak nyújtott támogatás.

Az iskolában működő művészeti csoportjaink

  • Pro Musica Kamarazenekar
  • Dolce Vita gitár trió
  • Vágányzár együttes