VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár - Nyíregyháza

 

VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár - NyíregyházaCím: 4400 Nyíregyháza, Toldi u. 23.VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár - Nyíregyháza logó
Vezető: Katona Edina intézményvezető
Telefonszám: 42/504-490, 06-42/504-491, 06-30/21-81-021, 06-70/335-7853, 06-70/335-7854
Fax: 06-42/504-490
Vasúti telefonszám: nincs
E-mail: nyiregyhaza@vokevmh.hu
Weboldal: www.vokevmh.hu
Facebook: www.facebook.com/VasutasMuvHazNyiregyhaza

 

"Közösségi élményekben utazunk"

A nyíregyházi „Vasutas” – ahogy sokan ismerik – 100 éves működést tudhat maga mögött. Ez idő alatt a tömérdek  szervezeti átalakulás mellett folyamatosan működött, bővült, szépült…
Alapítása a vasutasok önkéntességének, kultúra iránti igényének köszönhető. Saját kezükkel építették fel a házat, toldották az évek folyamán. Kezdetben csak a vasutasok igényeire épültek a művelődési ház szolgáltatásai, mára azonban a lakossági szolgáltatások a meghatározóak.

A Vezetőség fontos célja az esélyegyenlőség érvényre juttatása, ami megnyilvánul többek között abban, hogy a Vasutas 2002 óta teljesen akadálymentesített, így a régió első akadálymentesített kulturális célú közintézménye.
A könyvtárban Braille nyomtató és szövegfelismerő szkenner is található a közel 100 kölcsönözhető hangos könyv mellett. Az akadálymentesítés mellett Bababarát terület címmel is rendelkezünk, így a kisgyermekes szülők is akadályok nélkül látogathatják.
Az esélyegyenlőség érvényre juttatásának másik fontos pillére a kulturális szegénység elleni küzdelem, valamint az élethosszig tartó tanulás szemléletének terjesztése. A hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő piaci hátrányainak csökkentésére először 2002-ben indítottak programot. Első programjuk a LEVI Strauss Alapítvány támogatásával, második PHARE támogatásból valósult meg. Ezek a projektek teremtették meg a későbbi HEFOP és TÁMOP pályázatok alapjait, referenciáit.

A Házban számos önszerveződő klub, kisközösség működik, amelyek rendszeresen megtartott foglalkozásaikon tesznek szert új ismeretekre. Előadásokat hallgatnak meg különböző témában, névnapi ünnepségeket, bálokat szerveznek. Gyakran vesznek részt az ország különböző pontjain rendezvényeken, nemzetközi találkozókon külföldön ill. az intézményben is évente többször tartanak nagyobb rendezvényeket. A szép és az érték támogatása, a művészeti nevelés alapvető céljuk.
Rendezvényeik, kiállításaik a hagyományokra, az értékek megismerésére és megőrzésére éleződnek ki.
A kulturális programok mellett kínálnak mozgásra, egészségmegőrzésre alkalmas foglalkozásokat (pl. hastánc, gyermekhastánc, aerobic, mélyizom torna, terhes torna, gyógytorna, mediball, pilates, jóga). Hagyományosan figyelmet szentelnek az idősebb korosztálynak, akik számára „egészséges életmód” előadásokat szerveznek.

Az előtérben, illetve a könyvtárban e-Magyarország Pont működik, mely nyilvános internet-hozzáférést biztosít valamennyi látogató számára. Az e-Magyarország pont használókat szükség esetén e-Tanácsadó segíti. Termeik előadások, termékbemutatók, családi rendezvények, konferenciák megrendezésére kiválóan alkalmasak, igény szerint, előzetes egyeztetés alapján kibérelhetők.