VOKE Csomóponti Művelődési Központ - Szolnok

 

VOKE Csomóponti Művelődési Központ - SzolnokCím: 5000 Szolnok, Jubileum tér 1/a.
Vezető: Balázsiné Gődér Ágnes intézményvezető
Telefonszám: 06-56/950-709
Fax: nincs
Vasúti telefonszám: nincs
E-mail: vokeszolnok@gmail.com
Weboldal: vokeszolnok.hu
Facebook: www.facebook.com/people/Művelődési-Központ-Voke-Csomóponti/100008616961113

 

A VOKE Csomóponti Művelődési Központ a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület önálló jogi személyiségű tagintézményeként működik.

Az épületet 1976-ban a MÁV és a Vasutasok Szakszervezete a Mozdonyvezetők Otthona jogutódaként munkahelyi művelődési feladat ellátására építette, ezért az épület közösségi tereit is e célnak megfelelően alakították ki. Az épület háromszintes. A földszinten két helyszínen tudunk csoportokat fogadni. Az első emeleten 4 kisebb-nagyobb közösségi tér, és egy könyvtár foglal helyet, a második emeleten a 200 fő befogadására alkalmas nagyterem, a vizesblokkal ellátott melegítőkonyha, és két kisebb közösségi tér helyezkedik el. Összességében 1030 nm-es terület áll rendelkezésre a programok, rendezvények megtartására. Színpaddal sajnos nem rendelkezünk. Ennek hiányában nagyobb színházi előadásokat, koncerteket nem rendezhetünk, és drágább műsorokat sem fogadhatunk, mert azok nem lennének rentábilisek.

Könyvtárunkat 2012 végén ismét megnyitottuk, és az elmúlt években kezdtek visszaszokni az olvasók, folyamatosan bővül a kölcsönzők és látogatók száma, köszönhetően a szolgáltatások bővülésének. Kölcsönözhető könyvállományunk kínálatát is folyamatosan bővítjük a városi könyvtárból letétbe kapott, időszakosan cserélődő új könyvekkel.

Az épület elhelyezkedése kedvező, a vasútállomás és a buszpályaudvar közelsége közlekedési szempontból előnyös, hiszen tömegközlekedési csomópontnál állunk. A városrész körülbelül 15.000 fős, több óvoda, és iskola működik a környékünkön, számos klubtag, és látogató él vonzáskörzetünkben.

Intézményünkben MÁV irányú, és lakóterületi közművelődési tevékenységet egyaránt ellátunk. Az önkormányzattal élő közművelődési megállapodással rendelkezünk.

Az érdekeltségnövelő pályázatból részesülünk, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma ír ki, az önkormányzaton keresztül kapjuk meg, mely keretet az önkormányzat saját forrással egészít ki.  A lakóterületi feladatellátás viszont nem jár önkormányzati támogatással, azonban kiscsoportjaink intézményünkön keresztül pályázhatnak működési támogatásra.

Intézményünk mindent megtesz annak érdekében, hogy plusz forrásokat vonjon be, ezért rendszeresen pályázunk. A TÁMOP-5.5.4-13/2-2013-0060 számú pályázati forrásból az intézményünk hátsó udvarát sikerült felújítani a 2015-ös évben. Ezzel a lehetőséggel egy új közösségi tár áll rendelkezésünkre, mely esztétikai és korunknak megfelelő igényeket tud kielégíteni. Technikai eszközparkunkat, illetve berendezéseinket folyamatosan cseréljük, bővítjük.

Mivel intézményünk 1977 óta működik, közművelődési tevékenységünkkel ismertté váltunk a MÁV Zrt., a helyi szakszolgálatok, a város vezetése és a lakosság körében egyaránt.

A 2014-ben induló TÁMOP- 5.5.4-es pályázatunkon lakóközösségi programok kezdeményezésére 24.700e Ft-ot nyertünk, melynek köszönhetően intézményünk ismertsége még jobban megerősödött, hiszen sok új klubot, szakkört indítottunk a városrész lakóinak számára.  

A pályázat keretében indított új közösségi formák, csoportok:

  • Gazdálkodj Okosan klub
  • Baba-Mama klub
  • Apák főzőklubja
  • Éljünk hittel- Vallási közösség
  • Panelkertész klub
  • Mocorgó sportklub

Ezeket egészítették ki azok a szabadtéri programok (Sportnap, Családi nap, Szüreti bál, Gyermeknap), melynek látogatottsága több ezer főre tehető, elsősorban közvetlen lakóterületünkből érkeztek, de a város teljes lakosságának szóltak. Szorosan együttműködünk a városrészben működő oktatási-nevelési intézményekkel, melynek köszönhetően nagyon sok tartalmas, értékes programot tudunk szervezni.

Külső kapcsolataink széles körben kiépítettek és eredményesek. A város összes kulturális intézményével, könyvtárával élő kapcsolataink vannak, tudunk egymás programjairól, népszerűsítjük egymás programjait. A városi rendezvények összehangolásában együttműködünk a Polgármesteri Hivatallal, és a Városi Közművelődési Szakmai Kollégiummal. Szakmai kapcsolatot tartunk fenn a Nemzeti Művelődési Intézet szolnoki irodájával, a város legnagyobb művelődési intézményével, az Aba-Novák Agóra Művelődési Központtal.

Egészségnevelési programjaink megvalósításában a MÁV Kórház és számos civil szervezet segíti munkánkat. Civil kapcsolataink erősek, több- a hátrányos helyzetű emberek problémáival foglalkozó- civil szervezetet és csoportot segítünk. Intézményünkben összesen 34 csoport működik. A városban működő Civil Információs Centrummal közös akciókat szervezünk, melynek köszönhetően városunkban erős civil mozgalom alakult ki.

Legfontosabb törekvésünk, hogy látogatóink, amatőr művészeti csoportjaink, klubjaink tagjai, valamint kulturális szolgáltatásaink igénybe vevői jól érezzék magukat intézményünkben, és szívesen jöjjenek vissza a jövőben is. A célcsoportok elérésére – a személyi kapcsolattartás mellett- saját készítésű plakátokat, szórólapokat használunk. Emellett kihasználjuk a széles körben terjesztett ingyenes sajtóorgánumok kínálta hirdetési lehetőségeket is.

Kommunikációs csatornánk elsősorban az internet. Honlapunkat megújítottuk, facebook oldalt működtetünk, e-mail címlistával rendelkezünk, partnereinket legtöbbször ezeken a módokon értesítjük. Jelentősebb programokra meghívjuk a helyi média munkatársait, rendszeresen tájékoztatjuk a megyei lapot, és a helyi rádiókat, valamint a Szolnok Tv-t is a közérdeklődésre számot tartó eseményekről. Rendszeresen tudósítanak rendezvényeinkről, interjúkat készítenek munkatársainkkal, programajánlókban jelenünk meg a városi televízióban, melynek köszönhetően mindenkihez eljuttatathatjuk információinkat. A helyi rádiókkal is jó kapcsolatot ápolunk, így programjainkról rendszeresen tudósítanak.

Szeretnénk, ha intézményünk  fő jellemzője: a tartalmi sokszínűség lenne minden társadalmi réteg és korosztály számára. Újszerű tartalmi, minőségi és szervezeti megközelítésben még nagyobb rangot és nyilvánosságot kell adnunk a közösségeinkben folyó munkának. Intézményünknek nyitottnak kell lennie minden kulturális kezdeményezésre, valódi, hatékony és eredményes együttműködésre. Céljainkat, feladatainkat a dolgozók őszinte együttműködésével, összefogásával, közös gondolkodásával tudjuk megvalósítani rövid és hosszútávon egyaránt.